En prisbelönt svensk innovation

Det är 20 år sedan Fredrik Liljeblad och klasskompisen Johan Axelssons kom på idén om att kamouflera smaken på illasmakande mediciner och samtidigt göra dem lättare att svälja. Uppfinningen är en ”kostym” som man trär på tabletten och den fick namnet Medcoat. Från första prototyp till lansering tog det drygt tio år. Och nu finns Medcoat i Skandinavien, delar av Europa och har precis tagit sig in på den amerikanska marknaden.

De gick i samma gymnasieklass och var vänner på fritiden men skiljdes åt för att läsa vidare på olika universitet. Fredrik Liljeblad började på KTH och Johan Axelsson flyttade till Lund och studerade ekonomi. Och det var då som Fredrik började fundera på om han kunde kamouflera smaken på en illasmakande vitamin som han just då tog.

1999 hade Fredrik lyckats tillverka ”en kostym” att trä på illasmakande tabletter – en så kallad dragering. Han skickade in en patentansökan för sin uppfinning som han fick igenom. Eftersom han var tvungen att prioritera studierna så lades projektet på hyllan. Men när Fredrik tog examen 2002 så kontaktade han sin gymnasievän Johan och där startade flera år av arbete med att utveckla Medcoat för produktion.

 

Flera års utveckling av gelen

– Fredriks idé var intressant. Vi ställde upp i en tävling med vår affärsplan och kom på andra plats. Vinsten var 130 000 kronor plus att vi fick använda ett kontor på KTH under ett år. Då hade vi fått gelen livsmedelsklassad men utmaningen var att få den elastisk och i rätt konsistens, berättar Johan.

Efter mycket letande fick de till slut ett samarbete med några forskare i Uppsala. Men de ledde inte framåt och därför började Johan själv laborera med konsistensen. Tack vare Fredriks föräldrar, som hade en grossistverksamhet inom livsmedelsingredienser, kunde de ordna fram stabila råvaror. Och till slut efter flera år av intensivt arbete var alla problem lösta. 2007 var konsistensen bra, men nu måste nästa problem tas itu med. Medcoat skulle ju tillverkas någonstans, men ingen hade den utrustning som krävdes.

– Vi hittade en godistillverkare i Blekinge, som inte finns längre, och via dom fick vi hjälp att bygga och medfinansiera produktionskedjan. Men det tog ytterligare några år innan vi kunde börja serietillverka Medcoat, berättar Johan.

Parallellt med produktionsstarten gjordes en klinisk studie där friska personer som hade svårt att svälja fick utvärdera Medcoat. Och resultaten var över förväntan. Hela 98 procent upplevde att det var lättare att svälja tabletter med Medcoat. 2011 lanserades till slut produkten i Sverige, och den fick snabbt en positiv respons. Men här stötte Johan på ytterligare ett problem. Medcoat kostar en del att tillverka och för kroniskt sjuka som tar mycket medicin blev merkostnaden stor.

Förmånsbelagd sedan 2018

– Lyckligtvis blev Medcoat förmånsbelagd i december 2018 och går att få på recept kostnadsfritt. Personer med sväljsvårigheter hoppar ibland över sin medicin och det kan få svåra konsekvenser. Fullföljer man till exempel inte en antibiotikakur så kan bakterierna komma tillbaka och sjukdomsperioden förlängs. Medcoat kan därför ger stora samhällsvinster, säger Johan.

– Cancerpatienter kan ibland få svampangrepp och sår i munnen och därför svårigheter att svälja. Medcoat är mjuk och len i mun och svalg. I USA ger man smärtstillande gel om munnen är sårig, men när ett företag fick höra talas om Medcoat bestämde de sig för att importera produkten för vidaredistribution till cancerkliniker, apotek och sjukhus. Så nu är försäljningen i gång till USA, berättar Johan.

Många hade nog gett upp att få till konsistensen på gelen, men både Fredrik och Johan var envisa trots mängder av motgångar under produktutvecklingsfasen. Fredrik bestämde sig dock för att hoppa av projektet Medcoat 2016 för att ta över sina föräldrars bolag. Johan är den grundaren som fortfarande är delägare.