FRÅGOR OCH SVAR

SKRIV UT EN MINNESLAPP PÅ MEDCOAT®

 

NÄR KAN MEDCOAT® ANVÄNDAS?

MEDCOAT® är ett praktiskt hjälpmedel vid sväljproblem eller sväljsvårigheter och kan användas av både barn och vuxna. MEDCOAT® fungerar till tabletter och kapslar, i olika storlekar och former.

Överdraget gör att tabletten blir mjukare, tar bort skarpa kanter och maskerar tablettens smak. Vid kontakt med saliv blir överdraget halt och stimulerar salivbildningen samt smakar gott av citrus, jordgubb eller cola. MEDCOAT® gör att tabletten blir enklare att svälja och bör användas tillsammans med vatten.

TIPS! MEDCOAT® kan användas för att lära barn att ta tabletter, oftast från 2 – 3 års ålder – tabletten får en god smak och blir hal och därmed lättare att svälja.

 

HUR ANVÄNDS MEDCOAT®?

Se bruksanvisningen eller läs på bipacksedeln som medföljer i förpackningen. Användningen är enkel för både barn och vuxna.

Ta bort folien från applikatorn, på både över- och undersida. Tryck tabletten genom det stora hålet på översidan, tabletten trycks hela vägen genom applikatorn tills den förslutits på undersidan av applikatorn. Den dragerade tabletten vrids ett par varv och avlägsnas med ett lätt ryck. Nu är tabletten försedd med ett välsmakande överdrag och kan sväljas med vätska. Svälj en tablett i taget för att undvika att den klibbar ihop med andra tabletter. Det kan underlätta ytterligare att lägga den dragerade tabletten långt bak på tungan innan sväljning. När tabletten är dragerad bör den användas snart för att undvika att drageringen torkar och tappar en del av sin funktion. För bästa resultat använd MEDCOAT® i rumstemperatur.

 

HUR FÅR JAG MEDCOAT® UTSKRIVET AV LÄKARE?

MEDCOAT® ingår i läkemedelsförmånerna och går att få förskrivet på hjälpmedelskort (som ett recept) vid sväljsvårigheter. Prata med din läkare om du har behov av sväljhjälpmedel för att ta dina mediciner. Vid förskrivning får du hämta ut MEDCOAT® kostnadsfritt på apoteket.

 

HUR MÅNGA TABLETTER RÄCKER EN FÖRPACKNING MEDCOAT® TILL?

MEDCOAT® finns i två förpackningsstorlekar – 20 eller 50 applikatorer. Varje applikator kan användas för att dragera två små eller en stor tablett eller kapsel. En förpackning med 20 applikatorer räcker till 20 och upp till 40 tabletter.

 

VAD INNEHÅLLER MEDCOAT®

MEDCOAT® innehåller endast vanliga livsmedelsklassade ingredienser och är klassificerad som en livsmedelsprodukt. Det sockerfria överdraget är skonsamt mot tänderna och är ca 0,2 gram per överdrag.

MEDCOAT® CITRUS:

Sötningsmedel (maltitolsirap), vegetabiliskt fett (kokos, palm*), surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror), gelatin, färgämne (kurkumin), naturliga aromer.

MEDCOAT® JORDGUBB:

Sötningsmedel (maltitolsirap), vegetabiliskt fett (kokos, palm*), surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror), gelatin, färgämne (antocyaner), naturliga aromer.

MEDCOAT® COLA:

Sötningsmedel (maltitolsirap), vegetabiliskt fett (kokos, palm*), surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror), gelatin, färgämne (sockerkulör), aromer.

*RSPO-certifierad palmolja

 

FÖR VILKA TABLETTER OCH KAPSLAR KAN MEDCOAT® ANVÄNDAS?

MEDCOAT® kan användas för både tabletter och kapslar av olika form och typ. Tabletter som ska smälta i munnen eller tuggas bör inte användas ihop med MEDCOAT®. Rådgör med din läkare eller med ditt apotek vid osäkerhet.

 

NÄR SKA MEDCOAT® INTE ANVÄNDAS?

Använd inte MEDCOAT® om du är allergisk eller överkänslig mot någon av ingredienserna. Det är olämpligt att använda MEDCOAT® med tuggtabletter eller tabletter som måste smälta i munnen eller lösas i vatten. Ge inte tabletter till barn förrän de kan svälja tabletter, ofta kan barn lära sig svälja mindre tabletter från 2 – 3 års ålder. Det finns enstaka tabletter som endast ska sväljas med vatten, kontrollera på läkemedels bipacksedel.  Fråga din läkare eller ditt apotek om du är osäker.

 

HUR SKA MEDCOAT® FÖRVARAS?

MEDCOATs® förpackning är återförslutningsbar och skyddar applikatorerna från uttorkning och ljus. Förvara MEDCOAT® i rumstemperatur skyddat från solljus, torrt och oåtkomligt för barn. Vill du förvara applikatorerna i annan förpackning, välj en tillsluten påse eller annan behållare, skyddat från solljus. Värme, över rumstemperatur, kan leda till att drageringen smälter.

 

HUR ÄR HÅLLBARHETEN?

Bäst före-datum som anges på baksidan av förpackningen gäller oöppnad förpackning. Efter att du öppnat en förpackning bör du använda samtliga applikatorer inom tre månader.

 

VAD HÄNDER MED ÖVERDRAGET I MAGSÄCKEN?

Överdraget är endast till för att underlätta intaget och sväljningen av tabletten. Överdraget löser upp sig i magsäcken på cirka 47 sekunder och tas om hand av magtarmkanalen som vanligt livsmedel.

 

HUR FÅR MAN BORT MEDCOAT® DRAGERINGEN FRÅN EN TABLETT?

Använd en torr servett och dra försiktigt bort drageringen från tabletten.

 

VAD ÄR FELET OM ÖVERDRAGET BLIR OJÄMT ELLER SMULAR?

Glöm inte att avlägsna folien på både över- och undersida innan användning, annars blir det svårt att trycka igenom tabletten genom applikatorn. Viktigt att trycka igenom hela tabletten genom applikatorn, dra inte i tabletten förrän hela tabletten gått igenom applikatorn – för då kan drageringen bli ojämn. Efter att tabletten gått igenom applikatorn – vänta ett par sekunder och vrid sedan några varv så inte drageringen rycks av från tabletten. Tryck tabletten genom det ovala hålet på ovansidan av applikatorn, inte genom krysset på undersidan av applikatorn – för då kan drageringen inte sluta om tabletten, drageringen kan då bli smulig och ojämn.

 

HUR SOPSORTERAR JAG MATERIALET?

Påse och applikatorer sorteras som plast. Folien sorteras som metall.